Posts

Showing posts from December, 2009

Me VS Hubby dari segala segi

Image
Perkara/perbuatan/perangai/sifat semulajadi yang tidak sama...
ME VS MR.HUBBY 1.Bila bershopping....

yang sama: Kitaorang berdua memang suka window shopping...satu hari jalan 3 Mall pun tak apa...memang suka jalan2 n survey barang....

Me: Beli barang2 ikut suka...tak delah ikut nafsu...tapi kalau suka beli ajer...tak kisah duit berbaki berapa pun...even kalau member ajak teman gi shopping ended biasanya member tak beli apa2 tapi I yang borong sakan huhu....

Hubby: dia kalau beli pikir banyak kali...cerewet..pernah cari t-shirt raya berminggu lamanya gara-gara nak dapat yang terbaik...

2.Layan movie n muzik...

yang sama: Kitaorang suka muzik yang trendy, best, meaningful, moviepun banyak aksi (tapi I suka gak yang romantik), dan yang lawak...

Me: suka gila cerita Korea, Jepun n Hindustan (tapi rasanya yang ni dah tak sangat dah)...I kalau minat ngan movie..sampai aktor dan aktress pun minat giloss...boleh surf hari2 baca kisah pasal artis ni...terutama artis Korea....hahaha..I suka kumpulan po…

ho yehhh western food!

Image
Percaya atau tidak dah lama sesangat..i tak makan western food....tup2 hujung minggu lepas my hubby ajak makan western...tempat die pernah makan....kat kedai mamak..cam tak percaya jer kedai mamak ada jual makanan western...makanan cina pun ader...kedai mamak versatile la ni...haha anaqi amik set chicken chop...kalau tak salah harganya ..RM14.50 perset....rasa okla...rasa ayam..(jawab soalan dengan dungunya)....wakakaka
I amik set ni...ada kambing, salmon n breast chicken....sos die sedap...harga satu set RM18.90... semuanya dibayar secara TUNAI...haha...i takde kad kredit maa....hubby pun takde maa....kad atm aderla...so klu emergency adik I ada..(die banyak kad kredit haha)

@splash Bash TV3 Kids

Image
27 Disember..I, Anaqi dan Yana dapat jemputan untuk menyertai Splash Bash Party anjuran TV3 Kids di Sunway Lagoon...bermula seawal pukul 10 pagi dan berakhir pukul 3 petang...
antara school invaders yang hadir termasuk selebriti seperti Danny (ex Kump f-factor), aidid marcelo, Maria tunku sabri, sheila Oiam dam ramai lagi....

sesi rakaman bersama kanak-kanak yang hadir pada hari tersebut...

dato' Farid tengah bagi speech pembukaan....

Yana ngan aktiviti netball dalam air..dapat tempat kedua...huhu

Anaqi..main futsal aka beach soccer .... team die kalah

booth tempat redeem makan tengahari

for kids dapat KFC..utk adult die kasi nasi goreng...

goodies yang dapat untuk event tersebut...
penatt......sesangat....

banyak keroje.....dah akhir tahun ni....huhu

Boys Over Flowers...

Image
Group F4...fantastik lah kononnya tu...huhu
La ni I tengah layan habis tengok cerita bersiri Boys Over Flowers 8.30pm 8tv...setiap hari kecuali hujung minggu...Agak lawak jalan cerita die...lagi-lagi watak Jan Di yang sememeh tapi cute dan Jun Pyo yang sememangnya poyo. Genre cerita lebih kepada komedi romantik. So bila menontonnya tak adalah stress nak fikir apa kesudahan..kenapa nak jadi macam tu (cam cerita Nur Kasih..yang sebelum ni I tak perneh miss)...Apa yang best dalam kebanyakan cerita Korea...jalan cerita mudah, cam lawak2 ala2 cute, dan pelakon yang jarang kita nampak kat tv..Kalau ternampakpun tak pernahnya I terperasan...Lainlah Takeishi (tu memang I ingat abis muka die)... Sekarang ni kena banyak tengok cerita yang lebih santai dan ada humor...Kerja banyak adakalanya kita memerlukan sesuatu hiburang yang boleh meringgankan kepala...terutamany acerita yang boleh membuat kita senyum dan ketawa....

Sipnosis (I copy dari Wiki).....
While delivering a student's dry cleaning…

@ Nicklodean Event 1 Utama

Image
Jumaat 18hb Disember 2009, di 1 Utama...nicklodean ada buat event khas buat adik2 untuk manfaat cuti sekolah mereka. Kebetulan plan nak gi PD cancel...hotel kebanyakan fully booked so I n famili jejalan kat area KL ni....so pergilah 1 Utama lokasi biasa untuk aktiviti hujung minggu anak I...
so...ikut iklan dalam newspaper *the first 100 yg register dapat t-shirt dan segala goodies(tp rasanya tak sampaipun seratus dalam 50 jer kot hmmm)...kul 10.30am rasanya orang dah beratur panjang...walaupun ikutkan time redeem start kul 11am...kebetulan sampai awal kitaorang antara yang awal beratur...semangat betul dedet..hahaha

ni acara selingan sebelum main kat setiap booth Nick...ada games untuk anak2 kat LG floor...monopoly, play doh etc...ada kasi mystery gift lagi....

game yang anak I pun tak tahu apa konsepnya....sampai pening kakak tu mengajar kat dieorang cara nak bermain....

Afiq memang suka ngan kucing...sibuk suh I amik gambar ngan nyiaw...nyiaw...(I pun tak tahu apa nama karektar ni…

Best banget...esok cuti....wohooo

Image
berbicara tentang cuti....apalah sangat..kerja mengajar jer...tapi berlambaknya kerja nak disiapkan takleh nak kata...

ni lah padahnya...dah kahwin beranak-pinak...kerja...mengajar...pegang post aktiviti sana-sini (secretary lak tu)..fellow...dan nak sambung belajar...

konon nak jadi multi-tasking women....
balik nak masak...
nak basuh baju...
nak itu...nak ini...
esok cuti mesti kuar outing ngan anak2...

minute meeting kena siapkan...
exam abis dah marking...quizzes n assignments berlambak nak marking...
ni belum masuk research project yang duk pending...

ni belum masuk contest form ambil tapi tak berisi (penting ke hahaha)...
dah separa tabiat diri dah ni...
wohoo..

Saya tetap saya terus tabah disini...sejauh mana perjalanan yang perlu dilalui, setinggi mana perlu didaki..saya akan sentiasa begini sentiasa gembira dan bersyukur dengan apa yang dimiliki dan sedia bersifat positif dalam diri...

psttt: dedet awak masak malam ni ye!...wakakaka

Salam Awal Muharram dari saya....

Hadiah ku dapat untuk minggu ni...

Image
Dari Majalah Wanita, act jarang sangat beli magazine ni (setahun sekali rasanya). So time beli tu ada 2 contest satu Vanish (buh nama hubby) dan satu lagi Nestle (buh nama sendiri). Alhamdulillah dua2 penyertaan terpilih...rezeki hubby untuk lebih rajin menolong isteri mencuci...huhu
Contest Kurang Manis anjuran Nestle (weekly winner-lucky draw rasanya)....atas nama hubby..kebetulan dia memang suka jam siap ada koleksi lagi...yang ni pun atas keprihatinan brother cafe yang selalu simpan keratan bekas minuman...huishhh (berkat pelanggan setia)

cawan new moon...baru perasan terbalik gambarnya..layan jerla...ni seni namanya...haha..key chain entah mana hilang ada lak kat beg sekolah sape2 tu...consolation prize under tupai.com.. week ni bz marking..bz tersangatlah bz walaupun cuti kerja cam biasa...tensiangggg

Belum Besday Tapi hadiah dah Bagi...

Image
Bulan ni besday Anaqi...24 Dec..so awal2 lagi dah belikan hadiah untuk die...masalahnya bukan untuk Anaqi sorang tapi semua adike-beradik lain dapat jugak....memang tiap2 kali besday mcm tu kena beli 4 ..kalau tak ..ada yang muncung, merajuk dsb... happylah tu ngan hadiah...siap pakai pembalut krismas lagik...baju Ben 10 Anaqi n Akid hadiah besday dari mummy...mainan toy'rus dari dedet...
dah bukak hadiah...excited semacam...yang paling kecik dan murah afiq cengeng sebab die tak pandai jeles tahap gaban lagi...haha...so beli yang sesuai dengan umur dan saiz badan die...haha

gambar 4 beradik masa outing last weekend kat mid Valley...time ni nak pergi beli hadiah untuk besday Anaqi dan bukan besday adik -beradiknya yang lain...

dedet nak buat suprise buat anak-anak terchenta..suh mummy bawak anak2 gi MPH...layan baca buku kat situ....I suh dieorang pilih buku cerita untuk hadiah memasing (khas dari mummyler)...tapi mesti dari publisher PTS...hahah..anak I siap sound lagi apasal kena…

Report Card Day kat IIUM Educare

Image
Minggu lepas, hari Rabu waktu lunch I pergi ke Sekolah Akid n Afiq . Nak amik report card dan biasalah sesi jumpa ngan ibu bapa dan guru...
Antara file yang mengandungi segala hasil kerja anak-anak kecil di Educare.

Comelnya la tangan Akid....di dinding terhimpun segala tangan anak kecil 4 tahun (semua tu classmate Akid ler)


sudut memasak for the gurls...geramnya tengok kalau ada satu letak kat rumah kan best...

sudut bercerita...siap ada boneka yang comel2...

sudut IT, kat sini hanya diperkenalkan latihan-latihan yang mudah buat kanak-kanak 4 tahun ke atas... Sudut membaca esklusif antara satu murid dan guru... Memang banyak toys...dan peralatan baru...kalau tak salah IIU Educare antara tadika yang menerima sumbangan untuk Program Pertama...

di manapun anak anda bersekolah tiada bezanya...yang terbaik pengajaran dan didikan yang sempurna dari rumah...hmmm

"Curious kids need to be tough inside"

Image
Spell FR I SO .....what it mean from my perspectives..huhu :)
Feed Children a Nutritionally Balanced Diet"There is no finer investment for any community than putting milk into babies." -quotes by Winston Churchill
It's important for kids to adopt a healthy lifestyle starting at a young age. Parents play an essential role in helping shape kid's eating habits. We have to help our kids eat well and learn to enjoy nutritious foods. Focus on eating nutrient-rich foods instead of what not to eat. For example teach kids to spot:
Brightly colored fruits and 100% fruit juice
Vibrantly colored vegetables
Whole, fortified and fiber-rich grain foods
Low fat and fat-free milk, cheese and yogurt
Meats, fish, eggs, beans and nuts.
These nutrient-rich foods and beverages provide high amounts of beneficial nutrients compared to the calories they provide. Use positive messages.Let kids know that all foods fit into a healthful diet — there are no "good" or "bad" foods. Posi…