Posts

Showing posts from November, 2012

Bilik Anak2 saya punya Rules wokeh!

Image
Malam semalam, my boys bising2 ntah apa bikin wa pu chi tau... Esoknya nampak note tampal kat pintu bilik diorang, rupanya depa bertiga 'brainstorming' malam tadi.... ROFL gelak sakan ambo... Ni Anaqi punya tulisan la ni buruk ya ampun malas nak tegor dah. So kepada yg takleh baca;
Rules 1) Must not do much noise 2) If it messy hurry and clean it up 3) You have to vakuum this room twice a week 4) If you pick something and when you done put it back 5) Do not make noise at 8:00p.m (until 9:00p.m) or during clan war battle WoT 6) You have to be clean to get inside this room 7) Please close the door if want to get in or get out 8) You have to hear instuructions from Anaqi
Tak leh blah rule no. 5... Plus ngan ejaan salah & ayat english lintang-pukang... Truly Anaqi punya trademark "Adekukesah" mode.. :) Yana pun ada, tampal note ni kat bilik dia... Typical Yana, buat sorang2 (Amani kecik lagi so tak join dia) & tulis baik2;
RULES!
1) You have to be clean before get in the r…

Dah Soping Baju Sekolah

Image
Buat persiapan nak ke sekolah sikit-sikit walaupun hakikatnya lagi sebulan sekolah baru nak mula. Kebetulan masa nak beli barang hadiah (goodies untuk luncheon) nampak promo jualan baju sekolah murah. Penghabisan stok katanya! ada company yang memang pembekal barangan baju seperti LADYLIKE, dowang dah tak nak buat baju sekolah lagi. Sebab rugi kerana ianya jualan bermusim. So kiranya nak habiskan stock apa yang ada dowang jual murah2.  Kualiti kain OKLAH not bad takdelah murah sangat cam jenama TESCO (saya biasa pakai jenama TESCO sebab murah). Anak saya ni jenis cukup 4 bulan dowang akan tukar semua baju baru. Jenis lasak tak larat mak die nak berendam lama dalam bilik air nak mencuci. So, saya memang beli berhelai2 baju uniform untuk anak saya...cukup 4-5 bulan jadi kain buruk baju2 iteww...  Baju kemeja, kurung RM10 jer..Kalau seluar panjang dan kain RM15 jer... Baju melayu sekolah agama sepasang RM15 :) See saya beli sikit dulu.... warming up my wallet sebelum lebih sakan untuk b…

Jom Join Giveaway : Bersama Kleenex, Ini Ceritaku :)

Image
 ***ENTRI TERKINI SILA SCROLL BAWAH YA!

 Ahem Ahem
Tarik nafas ..hembus dalam-dalam

Ok uollsss
Dengan berbesar hati saya dan pihak Kleenex menganjurkan satu peraduan yang sangat mudah sekali :)

Hadiah yang ditawarkan sangat berbaloi dan menarik hati..
Ecececece..

Mudah jer caranya,,semudah ABC
dan banyak cara/teknik/aplikasi yang anda boleh cuba..

Cara pertama anda boleh hantar gambar aksi anda sendiri atau proxy (biasanya model adalah anak sendiri) buat aksi apa2 jer. Nak menggedik ke seperti gambar My Amani di bawah, apa saja yang anda rasa "aksi paling kagum bersama produk Kleenex"..




Cara kedua kalau rasa kurang rajin nak amik gambar/kurang masa dan takde kamera. Boleh jer menggunakan gambar saya di blog ni tapi kena reka "caption"...

Contohnya seperti caption saya digambar di bawah...


A'aaa jangan tiru sebijik2 caption diatas ya..

Panjang ikut suka, ikut terror korang mereka ayat memasing ya...
Kalau boleh tak perlu buat sampai karangan berjela2 sebabnya ianya caption..…

Parenting Workshop Bersama MWW

Image
Hari tu sempat join satu Parenting Workshp anjuran MWW..
Bertempat di Kids & Gym so saya hanya bawa my Akid jer ..sebab die selalu over & enjoy dalam bermain..
Bila anak sibuk bermain ibu2 akan BZ dengar talk...
Mula dengan ceramah pasal pemakanan dari Puan Azah..
Banyak info menarik kat situ terutama bila beliau ada menyebut tentang "pinggan sihat" untuk anak..

 Ada demo buat smoothies dari Chef Andri...
Campur jer buah-buahan anda suka, lepas tu kisar dan minum--jangan tambah gula..
Playground yang sedang2 besar...
Cam Oklah untuk Akid tapi kalau untuk Anaqi cam tak sesuai dah :p
 Me dengan Puan Azah...
Memang kenal agak rapat dengan Puan Azah ni sebab kitaorang terlibat dengan rancangan Chef Cilik Musim 1.
 Kat sini taraf2 umur Amani jer yang sesuai tapi my Akid terjoin jugak, adoihai..

 Saya paling suka dengar talk dari Mrs Ruth Liew...
Bagus, padat dan banyak manfaat..
Rasa banyak saya perlu perbaiki untuk menjadi ibu yang baik...
 Makan time....
Siyes semua je…

Santai Sambil Minum dan Makan Sebelum Naik Flight Balik KL

Image
Gambar kenangan sebelum kami bertolak balik ke semenanjung.. Rasa sedey juga..sebab rasa seronok yang teramat berada 5H4M di Sabah, rasa tak puas lagik.. Since kami dah check-out kul 12pm, dan flight pula pukul 2pm so sempat lagi pergi makan kat kawasan pantai yang terletak tidak jauh sangat dari air port. Kawasan ni sangat tenang takdelah ramai orang.. Dan ada satu lot bangunan kat situ ada banyak gerai makanan.. Pilih dan order dan makan apa, semuanya ada Keadaan pantai yang chantek :) Kami pilih kawasan yang berdekatan dengan pantai... My kid terutama Akid memang ke mana2 kalau jumpa keropok lekor itu memang pilihan menu utama! Yang pelik sikit air teh die.. Nilah air teh tarik see warna peliks betul... Hahahhahaha... Air tebu limau (air tebu + limau), sedap jugak! ABC buah saya.. Pehhhh kaya dengan buah-buahan tempatan... Not bad....first time makan ABC penuh khasiat teh 3 layer saya---shodap giler saya order mee wantan--datangnya ghupe gini, tapi memang pueh hati certengok seafo…

Gaucho Cafe | First Time Terjah Sini :)

Image
Hari tu masa jenjalan kat KJ nampak satu kedai yang berhampiran dengan kedai dobi Mr. Clean--Gaucho Cafe, kedai ni nampak macam2 hidangan ada---ada western, japanese, indonesia dan masakan melayu. Tapi nampak makanan barat dier lebih mengancam dan harga pun agak berpatutan :)  Di setiap meja memang ada iklan yang dilaminate menunjukkan menu2 barat special
beserta harganya sekali :) Dan ada banyak mural dan gambar2 chantek dalam Cafe ni... Ada satu gambar yang menarik hati saya bila my Anaqi cuba meniru aksi...  Termasuk Afiq sekali, hahahahaha
Lama juga pilih menu, last2 kami order; Nasi kambing panggang RM12  Beef Teppanyaki... RM12  Italian Steak... RM19
 Nasi Ayam Penyet RM8
Lepas tu order 2 nasi kosong, since lauk dier banyak sampai boleh share reramai :)

Air minuman takdelah mahal sangat, contohnya Milk Tea harga RM1 jer. Harga air lelain standard harga kedai ice lemon tea RM2.50, sirap lemon RM2...

Lepas kenyang makan, dengan hepi berphoto-poyo dalam kedai makan...
Memang unik …

Hadiah Yang Menyambut Sekembalinya Dari Bercuti :)

Image
Alololo... Giler punya BZ hari ni to the max... So kita hapdet selaju yang mungkin tentang hadiah yang diterimanya sekelmbalinya kami dari bercuti di Sabah...
Dapat ketuhar yang agak besar, seronok ketuhar lama dah buruk.. Ketuhar lagi satu sangat besar sampai rasa tak nak pakai... So ketuhar ni yang ketiga pernah menang dan semakin rajinlah saya membuat kerja membakar daging ayam dan lain-lain :)  Set home teater :) Hepi gak first time menang cuma bila tengok banyak sangat speaker rasa malas pulak nak pasang. Karang tengok movie berdentam dentum cam ganggu jiran2 sebelah umah...
 Menang dari FB, nama saya dan Dedet... Dapatlah set stabillo dan 8 tix KidsZania.. Dah langsai dah separuh minggu lepas :) Bekalan pampers dari Majalah Mami&Baby... Seronok sebab ini barangan keperluan so boleh berjimat-cermat..
hmmmmmm... ada 2, 3 hadiah lagi saya masih menanti... Moga masa akand atang terus dimurahkan rezeki, amin :)