Posts

Showing posts from October, 2013

Cer teka apakah ini?

Image
Apakah ini? Ulat? Ular? Pocong? Cik Bedah?... Siapa terer cer bagitau...
Oh... Bestnya... Bukan satu... dua lagi... cam comey je, cam comey je...
Agaknyalah... ilham pelukis ketika itu ialah melukis sepasang 'makhuk' yg sedang menari2 reggae...
Apa rupa sebenar makhluk tu wallahuallam, dia je yg tahu...
Guilty as charged... Oh... muka tak insaf langsung... adeh... nak marah pun tak guna... bertuah sungguh!

p/s: Cepat la balik kursus mummy oii... penin dah nih.. sob sob

Hermit

Gaya Si Comel Berhari Raya 2013

Image
Amani Shadrina binti Zulhazmi3 tahun"Berkebaya biru di pagi raya, senyum gembira menceriakan suasana"

Ok, pada saper2 yang berminat nak join boleh rujuk kepada syarat-syarat pernyertaan di bawah:

Tempoh

12  September 2013 - 31 Oktober 2013
Syarat Penyertaan
Letak banner contest di sidebar blog anda dengan link ke entri iniLink BabyIbudalam bloglist andaMembuat entri mengenai contest ini diblog andaDalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anakSila nyatakan nama si comel dan umurnya - Pertandingan terhad kepada si comel berumur 1 hari hingga  6 tahun.Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke penganjur BabyIbudan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified)Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik. Semua keputusan adalah muktamad.Penaja
YourB…

Apahal Hantaran Mahal Sangat! Iskhhh!!!

Image
Mahal errkkk sekarang hantaran??? Tapi status ramainya membujang cam sukar dipercayai... hahahahahaha Saja jer kan... kasi panas... Rasanya yang ramai membujang kaum wanita berbanding lelaki... Rasanya lah... Nak kata faktor hantaran memainkan peranan, mungkin jugak. Tapi saya rasalah faktor "belum bersedia memikul tanggungjawab" antara penyebab juga kenapa ramai orang-orang muda sekarang membujang. 
Kalau kita tanya kepada mereka yang membujang, umumnya wanita lah... Antara jawapan-jawapan yang mungkin kita terima lebey kurang cenggini;Belum jumpa jodoh terbaik buat diri...Bercinta ramai dah kak, putus dan putus sebab tak sesuai...Kerja tuntutan masa sangat demanding, takde masa nak bergewe...Saya suka mak tak suka, yang mak suka saya pulak tak suka...Boleh ke laki tanggung saya kak? Saya high taste serba serbi...Yang saya berkenan laki orang kak... -->Cam nak kena luku kepala budak ni, kan?
Macam-macam lah lagik... Tapi agak2 kalau tanya orang bujang lelaki, mesti jawa…

Tutup Longkang dan Jiran...

Image
Umah saya ni belinya dah lama...
Walaupun tak duduk tetap berjaga...
Cuma bila lama tak singgah tiba2 penutup lubang tu dah berubah rupa...
Tanjat semerta-merta...
Sebab penutup longkang sudah beralih koordinatnya...
Ahem ahem...
Malas nak cerita...
Apapun jiran tetap jiran kita...
Kena hormat-menghormati demi kerukunan rukuntetangga...
Walaupun dalam hati "Erkkk, ko ni kan kakak, jumpa ai, larik2 masuk umah..."
Hahahahahahah (gelak ada makna)
Dedet... memang terror bab2 merekabentuk barangan umah...
Sangat kreatip dan berinovasi tinggi (puji ikhlas ni, hik hik)...
Heran apsal cikgu sekolah dier tak pernah hantar my Dedet ke Pertandingan Sains dan Inovasi...
See, my penutup longkang baru yang dibuat sendiri (atas pertolongan pekerja2 beliau)
Dari atas, nampak cam leh tarik...
Tapi sebenarnya kat dalam dah ikat ketat...
Nak bukak tu ala2 kena guna segala mak nenek spanar...
Tu pun kalau kederat tu mampu, sebab nak kena buka dari longkang bawah kan :)

Apapun, harap2 takdelah …

Pessssssss Time Uols, Makan Ikan Bakar Kat Jalan Bellamy

Image
Wooot wooot... Hari ni setelah bersungguh-sungguh menyelesaikan beberapa kutipan misteri... ahaks... Saya telah berjaya mencapai misi sekian lama diidami iaitu makan ikan bakaq kat Jalan Bellamy :p Terkinja2 kat depan kedai ikan bakar kat situ... Banyak pilihan rupanya... Last2 pilih Kedai Ikan Bakar Kak Jat, Gerai No.3 Ramai orang... bersusun-susun orang beratur... Tapi biarpun ramai dan meriah, servis sangat mantop!!! Pilihan hidupan laut yang berlambak... sotong sebesar penampar tangan... Pilihan ikan segar yang banyak dan bervariasi... Panas-panas.... Ni pilihan saya dan Dyana...
Ada ikan pari, udang dan sotong...
Makan laju-laju-laju... Keroje banyak menunggu...
Memang puas hati dengan sambal kicap dan sambal belacan yang shodap...
Makan dengan nasi berkuah sayur lemak pisang...

Lepas makan, masuk kereta... perut terus tersentuh stereng... cam dah mengandung berbulan2, hahahaha...

Next time nak bawak famili lak terjah makan ikan bakar sendiri...
Ahem orang lain dah datang berkal…

Bila Ajalnya Sudah Tiba...

Image
Saya tak tahu perlu bercerita atau tidak. Tentang ajal yang kita tak tahu bila datangnya, bila tiba masanya. Cuma kekadangkan bila saya baca cerita orang sekeliling, mendengar luahan rakan yang rapat menjadikan saya terfikir juga... Hmmm... Camne erkk nak cerita...
Contohnya macam ni, katakanlah kita memang ada sakit sekian-sekian. So, ikut appointment ngan doktor yang merawat kita perlu melakukan pembedahan major dengan segera. Walaupun hakikatnya kita takdelah sakit. Kita memang nampak sihat cuma kita perlu menerima rawatan dan pembedahan tersebut maka kita akur. Tapi malangnya memang tidak disangka kerana pembedahan tu keadaan kita menjadi lebih teruk.
Ada kawan saya pernah bercerita. Atuk beliau ada penyakit jantung. Atas nasihat doktor satu pembedahan yang risikonya sangat kecil perlu dilakukan. Atuknya yang masih gah lagi, masih mampu berbual gembira dengan anak-anak akur dengan kehendak anak-anak dan nasihat doktor. Tapi malangnya sebelum pembedahan keadaan atuk yang sangat ce…

Macam-Macam Ada! Silalah Terjah M2 Cafe Bagi Peminat Steamboat

Image
I was here!!! Hamboi speaking mat saleh... Yeszaa... hari Sabtu malam Ahad yang lepas... Saya dan anak2 --> Anaqi dan Afiq berpeluang menikmati hidangan steamboat di M2 Cafe yang terletak berdekatan dengan KL Festival Mall.
Bak kata orang rezeki jangan ditolak. Apatah lagi dari luar cafe sudah nampak pelbagai jenis makanan yang menggiurkan... :)
So, memang dengan pantas kami menerjah tawaran makanan/hidangan yang ditawarkan di sini. Pehhhh... bersusun beratur... Semuanya shodap-shodap...*reaksi tengok sampai angkat kening ala Ziana Zain  Peminat sayurans... Ada macam2 kat sini ya... my feveret kangkung pun adooo  Belum masuk main dishes untuk steamboat, kita jenguk kejap "dessert" yang bervariasi.  Hidupan lautan... Dari ketam, udang, kerang, lala, ikan... Pejam mata sambil pilih2... sebabnya makan ala buffet so "eat all u can"...
Or... "eat as kemampuan perut" :)  Bebola ikan, bebola ketam, bebola sotong, tauhu kering dan lain-lain pelengkap steamboa…

Masa Senggang Dah Takde!!!

Image
Benarlah kata orang, "masa itu emas"... "hargailah masa"... "masa begitu mencemburui kita"... "tiada esok bagi mu"---> errkkk ni memang dah hover, hahahahaha...
Siyeslah, punyalah sesangat BZ, even nak menguap 2 harakat pun tak menyempat apatah lagi untuk menghapdetkan blog... langsung tak dan... memang kalah YB KJ yang glamer iteww...
Alasan BZ sangat tipikal, keroje opis datang berlambak, kursus nak mengejar target KPI, anak2 tiba mempunyai pelbagai aktiviti yang luar biasa. Event blogging pun main pilih, yang mana sempat dan berkenan kita join. Borang contest yang tersimpan elok kat laci, pun malas nak skodeng.
So, harap2... minggu depan perjalanan hidup kembali kepada keadaan biasa, uhuks...
Wahai masa silalah memahami saya... jangan terlalu laju menjadikan hidupku begitu haru!!!

Saya Balik Kampung Dah.....

Image
Syoknya bila berada di kampung... Boleh melenjan atas jalan... Duk takde heran dengan kenderaan...  Lepas tu bersakan posing dengan pokok buah-buahan... Nampakkan ghupa muka kejakunan di situ, buahahaha  Anak2 macam biasa berpeleseran dengan kazen... Bukan main hepinya, sebabnya raya setahun sekali baru dapat jumpa. Kitaorang kan duk UK Malaysia, buahahahaha... Saat yang ditunggu... Menonton secara LIVE lembu disembelih... Setahun sekali gak boleh ditonton... buahahaha  Sambil2 tengok tu, sempat gak cerita dengan anak2 tentang peristiwa Nabi Ibrahim. Melopong gak anak2 biarpun dah tahu cerita tentang peristiwa tersebut tapi sebab ada persembahan "korban" nampak sangat real dan mendebarkan, ngeeeeeeee  My laki takde kat situ ya... Die lagi rela duk berbaring depan serambi umah... Nak jimatkan tenaga kolestrol katanya, buahahahaha Sesi melapah lembu... Keterpaksaaan lah kan... Muka memuncong cenggitu, buahahahahah... Stress weh, qigah anak ya Serafff...
Ok... uollls Salam Aid…

Harga Pakaian Muslimah Hari Ini... Mahal Jugak Kan?

Image
Saya dah lama perasan tentang harga pakaian muslimah ni. Makin lama cam makin mahal harganya. Lebih-lebih lagi dengan kebanjiran pelbagai gaya pakaian muslimah yang cantek2 dan masih menjaga/menutup aurat wanita. Dan pastinya medium seperti FB dan blog, medan paling mudah dan pantas untuk membuat promosi barangan seperti ini.
Apatah lagi sasaran pembelinya wanita. Wanita yang suka bergaya... wanita yang ingin memiliki... wanita yang suka menjadi inspirasi... wanita yang punyai duit sendiri :) Pendek kata segalanya di hujung jari... klik klik aja. Tahu2 jer bungkusan pakaian sampai di rumah atau di opis, kan?
Tapi uolls perasan tak... Rata2 pakaian muslimah yang dijual memang agak mahal... Mungkin juga sebab kondisi penjual yang baru menapak... masih mencari peluang untuk mengukuhkan perniagaan jadi harga barangan jualan perlu ada sedikit tinggi. Ataupun penjual sudah mempunyai label pakaian yang gah, yang mana pembeli di luar sana tidak perlu mempersoalkan tentang kualiti dan rekaan …

Entri Muzium Tentera Darat Versi Saya Lak...

Image
Sebenarnya dah lama menyinggah muzium ni...
Tapi sejak akhir2 ni bila nampak otai blogger up kan entri pasal muzium ni...
Ahem ahem Kak Ina KL dan Kid...
Baru saya perasan... gambor ni berlambak dalam draf. Apsal erkk lupa nak buat entri?

Siyeslah...
Masa my adiks duk suggest untuk pergi melawat muzium ni...
Memang saya tepuk dahi berkali2 "Apakah... apakah... takde tempat lain ke nak pergi?"
Tapi bila sampai jer kat pintu muzium ni... Mulut terus terbukak luas...
Ngam2 kat pintu masuk kawasan muzium...
Sebab jakun tengok 'jet perang'... betulke jet? Kalau salah uolls abaikan ya, hahaha
Anaqi punya semangat nak bergambar kat sini...
Sangat bersih kawasan muzium ni uollls...
Cantik dan terpelihara :)
Bestkan kalau dapat masuk pesawat ni?
Model keta kebal yang kulit muka mereka begitu tebal dan anjal...
Cam film hindustan "Pardes"... Ala2 cam Juhi Chawla kat situ... eeii chaiya... chaiya
Kak heli... sangat strong, ai like 44 kali...
Enjin kot... Bom kot... A…